November 30, 2020

4 saker du bör digitalisera

Du kan inte digitalisera hela din verksamhet på en gång. Här är fyra områden du bör fokusera på, som snabbt skapar nytta och ger effekt.

1. Interna processer

En enkel tumregel när det gäller vad man som ansvarig chef bör digitalisera först: Titta och utvärdera vad som redan finns på plats!

Existerande interna processer kan ofta effektiviseras en hel del. Ett enkelt exempel är lagerhållning: Om du med hjälp av en digital plattform håller koll på vilka varor som finns i lager och var, så gör du processen både snabbare och billigare. Det betyder inte att du måste bygga plattformen själv från grunden – idag finns färdig mjukvara för de flesta sorters flöden och processer.

Många interna processer är inte komplicerade, vilket innebär att det finns både tid och pengar att spara om du tittar på vilka färdiga produkter det finns på marknaden, och anpassar dina interna processer efter produkterna i den mån det är möjligt.

2. Beslutsfattande

Få initiativ kan kapa kostnader lika dramatiskt som att automatisera enkla beslut. Banker och försäkringsföretag har både kortat väntetiderna för sina kunder och sparat stora summor pengar genom att låta algoritmer ta hand om låne- och ersättningsansökningar samt risk- och kredithantering.

För att kunna använda AI-lösningar måste man förstås tanka dem med deras primära bränsle: Data. Men betrakta inte det som en tröskel. Det är bättre att börja direkt med den data man redan har att tillgå, än att sitta och vänta på �?perfekt�? sådan.

3. Kundupplevelsen

Dagens konsumenter har vant sig vid digitala tjänster som fungerar i princip felfritt och sömlöst. Detta bör du ha i åtanke när du väljer vad du ska digitalisera, och hur.

Man behöver lära känna sin kund innan man springer för snabbt eller för långt med en ny lösning.

Digitalisering ger en ökad tydlighet, enkelhet och  bättre kundupplevelse av ert företag. Både det egna företaget och kunden tjänar alltså på er digitalisering.

Läs även: Digitaliseringen väntar inte längre på dig

4. IT

Det här kan låta som en paradox: Är inte IT redan digitalt per definition? Visserligen – men när resten av organisationen ska digitaliseras ställer det helt nya krav på hur man jobbar med IT också.

I McKinsey-rapporten �?Reinventing IT to support digitization�? konstaterar Henrik Andersson och Philip Tuddenham att etablerade företag kan värja sig mot digitala uppstickare genom att anamma ett startup-inspirerat IT-arbetssätt. För att göra processen smidigare rekommenderar de att man etablerar en separat, mindre IT-enhet som arbetar agilt med att tillgodose organisationens mest akuta behov här och nu. Sedan kan detta �?skalas upp för att täcka återstående områden�?.

Hela ledningssystemet behöver inte byggas på en gång. Börja med det enkla!

Ta hjälp av en IT-partner

För att komma igång behöver man kanske en partner i digitaliseringen som för små och medelstora företag kan fungera som en "IT-avdelning". Partnern hjälper er igång, och kan visa exempel på hur man gör och kan föreslå bra lösningar.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är AdobeStock_89374394-1024x604.jpeg
Hela ledningssystemet behöver inte byggas på en gång. Börja med det enkla.

Att ha en partner i sin digitalisering gör att ert företag kan fortsätta fokusera på kärnverksamheten under tiden ledningssystemet växer fram. Partnern löser teknikfrågor och hjälper er med support, oavsett var man är. Med support som tjänst kan också förebyggande arbete göras i bakgrunden som tar bort problem innan de inträffar, t.ex. eliminering av hot.

Och sist men inte minst: Glöm inte säkerheten! Det finns så många aspekter på säkerheten och det behöver man ha med sig genom hela resan. Allt ifrån att all personal har rätt kunskap och använder det skydd som krävs, till skyddsmekanismer i IT-utrustning.  T.ex. molntjänster, nätverk, skrivare och datorer.

Projektiva, med bas i Västerås och kontor på flera platser i Mälardalen, har egna säkerhetskonsulter med gedigen erfarenhet inom branschen.

Många företag och organisationer vill komma igång med sin digitalisering, bland annat för att ny lagstiftning skärper kraven, men även för att bli effektivare. Även små och mellanstora företag har de här behoven.

>> Läs mer om digitalisering

Låt Projektiva bidra till din säkra digitalisering!

Detta kanske också intresserar dig
En IT-partner hjälper det snabbväxande företaget

Tony Lundgren

Det snabbväxande företaget behöver en säker och smidig IT-lösning - men saknar en egen IT-avdelning. Lösningen är en partner som kan stödja tillväxten och hantera allt från klienthantering till övervakning och support.
Innovation förenklar din verksamhet

Tony Lundgren

Har du som företagare funderat på vad innovation skulle kunna göra för din verksamhet? Har du också funderat på vad det innebär att inte använda kraften i molnbaserade lösningar? Vad kan AI och automatiserade arbetsflöden göra för dig?
Tack! Ha en fortsatt trevlig dag så hör vi snart av oss!
Oops! Någonting blev fel.

COPYRIGHT © PROJEKTIVA® AB