August 17, 2021

Äldre IT-system blir snabbt ett problem

Traditionellt har många företag byggt upp sina IT-system över en längre tid och allt eftersom investerat i systemen. I dagens IT-värld bör dock den långsiktiga strategin vara att satsa på mer kortlivade system.

Med den snabba utvecklingen på IT-området är det numera svårt att investera i teknik som ska hålla länge och maximera investeringen. Utvecklingen kommer att ha sprungit förbi innan de besparingar man kanske såg i att slippa kostsamma regelbundna uppgraderingar hann ge resultat.

Det gamla systemet försvinner aldrig

Det blir lätt så att IT-system som borde bytas ut efter några år ofta tillåts tuffa på mångdubbelt längre, för att ägarna tycker att de investerat så mycket i dem.

– Det är ett problem att vi har gamla IT-system som lever kvar länge, framförallt i offentlig sektor. När man köper nya system tänker man �?Vi har ju redan ett system, det är visserligen dåligt, men vi kan ju anpassa det�? – sedan försvinner aldrig det gamla. Det menar Roger Sälling, ansvarig för affärsområde IT & Digitalisering hos Projektiva.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Roger-Sälling_20045-128-Print-683x1024.jpg
Roger Sälling, ansvarig för affärsområde IT & Digitalisering hos Projektiva

Ha en tydlig tidshorisont

Att skapa ett ineffektivt successivt uppbyggt system av teknologier är en fälla som vi vill varna för.

– Att saker blir gamla är svårt att undvika, men dessa system är ofta lappade och lagade och kan innehålla specifika kundanpassningar. Det gör att systemen är dyra i underhåll, svåra att få flexibla samt kräver unik kompetens, menar Roger. Satsa därför på att omsätta befintlig teknik till ny på en mer regelbunden basis. Det ger effekt i det långa loppet.

Projektiva, med bas i Västerås och kontor på flera platser i Mälardalen, har egna konsulter med gedigen erfarenhet inom branschen. Vi gör en kartläggning med kunden och går igenom processerna inom företaget. Utifrån det identifierar vi vad som kan förbättras genom digitala lösningar. Det är tryggt, tydligt, effektivt och säkert. Och blir samtidigt kanske roligare för medarbetarna!

Många företag och organisationer vill komma igång med sin digitalisering, bland annat för att ny lagstiftning skärper kraven, men även för att bli effektivare. Även små och mellanstora företag har de här behoven. Projektiva är din IT-partner så att du får det du behöver utifrån just dina behov.

>> Läs mer om digitalisering

Låt Projektiva bidra till din säkra digitalisering!

Detta kanske också intresserar dig
En IT-partner hjälper det snabbväxande företaget

Tony Lundgren

Det snabbväxande företaget behöver en säker och smidig IT-lösning - men saknar en egen IT-avdelning. Lösningen är en partner som kan stödja tillväxten och hantera allt från klienthantering till övervakning och support.
Innovation förenklar din verksamhet

Tony Lundgren

Har du som företagare funderat på vad innovation skulle kunna göra för din verksamhet? Har du också funderat på vad det innebär att inte använda kraften i molnbaserade lösningar? Vad kan AI och automatiserade arbetsflöden göra för dig?
Tack! Ha en fortsatt trevlig dag så hör vi snart av oss!
Oops! Någonting blev fel.

COPYRIGHT © PROJEKTIVA® AB